изработка на сайт
изработка на уеб сайт
seo оптимизация
Продължете към съдържанието
Начало » Интересни факти за италианската кухня Част 2

Интересни факти за италианската кухня Част 2

Интересни факти за традиционната италианска кухня - пицария La Pala Варна

Следващият в списъка с интересни факти за традиционната италианска кухня е за често срещаната погрешна концепция. Непременно трябва да я знаете преди да решите да водите децата си в Италия. 

 

Спагети и кюфтета” изобщо не е типично италианско ястие. 

 

Чували сме за предястия с кюфтета или гигантско кюфте, сервирано “a la carte”. Но със сигурност няма да го намерите на легло от спагети.

 

Заедно с традиционната италианска пица, пастата е ястието номер едно, което хората свързват с Италия. И за това има основателна причина: пастата е другата типична традиционна храна и местните са луди по нея!

 

Смята се, че средностатистическият италианец изяжда повече от 23 кг паста годишно!  

 

За сравнение, ако вземете предвид, че Франция и САЩ, взети заедно, консумират само 8 кг паста годишно – ще разберете колко много паста наистина ядат италианците

 

Толкова много паста!

Повече от 400 различни форми паста - интересни факти за традиционната италианска кухня от пицария La Pala Варна

Повече от 400 различни форми в традиционната италианска кухня!

 

Знаете ли, че в Италия има повече от 400 различни форми на паста? 

 

Всеки от италианските региони има свой собствен климат, релеф, културни практики и… паста! Макар че 400 вида паста говорят за нещо, това е само върхът на айсберга, когато става въпрос за описание на разнообразието от паста в Италия. 

 

Между копринените златисти листове от яйчена паста, които се срещат в Северна Италия, разнообразната гама от паста от север и юг, която се среща в Централна Италия, и пастата от брашно от грис в Южна Италия, 400 вида паста започват да изглеждат твърде малко!

 

Кое е първо (ястието или формата)?

 

Формите на макаронените изделия варират от дебела юфка, къси усукани, нагънати макаронени изделия, „писалка“ или „перо“ (penne), orecchiette или „малки ушички“ и много други. 

 

Но знаете ли, че самото ястие най-много влияе върху формата на пастата, използвана в него? Формата на макароните е свързана с повърхността и устойчивостта спрямо другите основни съставки, използвани в ястието.

 

Ястията с италианска паста, които се използват в обилни яхнии и супи, обикновено са по-малки и по-дебели и издържат на по-продължителна топлина на готвене. По-сложните форми на паста и пастата с ръбове се поддават добре на по-кремообразни сосове като сирене и песто.

 

Докато говорим за макаронени изделия и факти за традиционната италианска кухня в Италия, трудно ще избегнете спорния дебат дали те всъщност не произхождат от Китай. И ако се питате „Ами дали?“, ние самите не сме много сигурни.

 

Наистина ли произхождат от Китай?

 

Някои твърдят, че Марко Поло е донесъл макаронените изделия в Италия от Далечния изток по време на пътуването си до Китай през 13-ти век. 

 

Мнозина обаче не са съгласни и с това мнение. Твърдят, че „откритието“ на Марко Поло всъщност не е било откритие. А по-скоро преоткриване на храна, която някога е била широко разпространена сред етруските и римляните.

 

Все пак трябва да се отбележи, че макар доказаната етруско-римска юфка да е направена от същата твърда пшеница като макаронените изделия, тя все пак е доста различна от нашите съвременни макаронени изделия. Арабските влияния също могат да се видят при превръщането на макаронените изделия в такива, каквито ги познаваме днес.

 

Но за да сложим край на объркването, нека просто кажем, че е много малко вероятно пастата да е възникнала в Китай.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж локация Обаждане