изработка на сайт
изработка на уеб сайт
seo оптимизация
Продължете към съдържанието
Начало » Интересни факти за италианската кухня

Интересни факти за италианската кухня

Интересни факти за италианската кухня - пицария La Pala

 

Италианската храна е световна сензация и всички знаем защо. Но знаете ли колко паста изяждат италианците за един ден? Или коя част на Италия да посетите, ако не консумирате глутен? Тези и други факти за автентичната италианска кухня могат да Ви помогнат по безброй начини да разберете повече за невероятната италианска култура на хранене.

 

Италианците знаят как да готвят! Независимо дали става дума за придържане към сезонността и използването на пресни местни съставки, или за издигането на простата кухня в изкуство. И едно нещо е сигурно, когато посетите Италия заради храната. Гарантирано Ви е преживяване, което ще Ви накара да се връщате отново и отново! 

 

Кой може да Ви обвини за това – между кремообразната паста, небесната пица и, разбира се, умопомрачителното разнообразие от кафета и десерти?

 

Нека възбудим апетита Ви с някои наистина интересни факти за храната в Италия и всичко за истинската италианска кухня, които ще Ви помогнат да оцените още по-добре вкусните традиции на страната.

 

Интересни факти за автентичната италианска кухня - пицария La Pala

Интересни факти за Италианската пица

 

Италианската пица се предлага не само с възхитителен набор от топинги, но и със собствен дял от факти за храната от Италия, които ние абсолютно обожаваме.

 

Доматът

 

Доматите са пренесени в Европа от Америка от испанците чрез ацтеките. Може би сефарадските евреи или Елеонора Толедска, съпруга на великия херцог на Тоскана, са тези, които в крайна сметка ги пренасят на италианска земя, но те се появяват в Тоскана едва около средата на 15-ти в.

 

Пицата

 

Някои смятат, че пицата всъщност произхожда от Египет, Гърция и Сардиния, където древни документи сочат съществуването на тесто, подобно на пицата. Ако сте гледали предаването Стенли Тучи в търсене на Италия, може би сте видели неговия сегмент в Неапол, който даде много интересна история на пицата в Италия.

 

Кръглите пици традиционно са се консумирали само по време на вечеря. Ако някой е искал пица през деня, е трябвало да отиде в пекарна, а не в пицария.

 

Добавки за пица

 

В Италия има голямо разнообразие от добавки за пица – от прясно сирене до билки, месо и риба. Но това, което няма да намерите в Италия, са ананас и пеперони. Всъщност за средностатистическия италианец те са почти немислими!

Родното място на пицата

 

Наистина добра пица може да се намери в цяла Италия, но град Неапол е истинското родно място на пицата, каквато я познаваме днес. Неаполитанската пица или Pizza Napolitano е източник на голяма гордост в Неапол.

 

Cucina Povera

 

Пицата става популярна храна сред бедните в Неапол през 18-ти век.  Mоже да се каже, че това е оригиналната cucina povera, или храната на бедните. Дотогава доматите са били смятани за отровни и негодни за консумация.

 

Без пеперони!

 

Подобно на “спагети с кюфтета”, пицата с пеперони не е нещо, което вероятно ще намерите в автентична италианска пицария. Ако настоявате, може да се окаже, че ще добавят малко сушено месо към пицата, за да Ви успокоят, но не и без неловък поглед. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж локация Обаждане