изработка на сайт
изработка на уеб сайт
seo оптимизация
Продължете към съдържанието
Начало » Историята на пица Неаполитана и как се прави

Историята на пица Неаполитана и как се прави

Пица Неаполитана произхожда от Италия и се приготвя само от прости и пресни съставки. Останете, за да научите повече за историята й. пицария La Pala, пицария Ла Пала Варна

 

Пица Неаполитана произхожда от Италия и се приготвя само от прости и пресни съставки. 

 

Неаполитанската пица е уникален стил, който се различава много от обикновената американска пица. 

 

Останете със нас, за да научите повече за историята на неаполитанската пица и за начина на приготвяне!

 

Характеристики на пица Неаполитана

 

Както споменахме по-горе, пица Неаполитана се приготвя само от прости и пресни съставки, включително основно тесто, сурови домати, сирене моцарела, босилек и зехтин. 

 

Други добавки, които се срещат в Америка, не са разрешени за този стил. 

 

Друга характерна особеност е, че пицата обикновено съдържа повече сос, отколкото сирене, което затруднява сервирането й на парчета. 

 

Вместо това неаполитанските пици често са по-малки и се доближават до личния размер на пицата. 

 

Освен това пицата се приготвя на изключително висока температура, обикновено 800-900 градуса по Целзий, за по-малко от 90 секунди.

 

История на Неаполитанската пица

 

Неапол е родното място на пицата, която всички познаваме и обичаме днес. 

 

Намира на югозападния бряг на Италия и е третата по големина градска община в страната.

 

Съвременната пица възниква през 1760 г. в Неапол, въпреки че документирането на думата пица датира от 997 г. сл. Хр. в централна Италия. Ако искате да разберете повече за историята на пицата и да научите как да я поръчвате на италиански език, както и да общувате свободно в международна среда, тези уроци по английски ще ви предоставят необходимите умения за общуване по целия свят.

 

През 18-ти век бедните италианци започнали да добавят домати към хлебчетата си и така се родила съвременната пица.

 

По това време доматите не са били популярни сред богатите, тъй като са били смятани, че са отровни.

 

Тенденцията на бедния човек за плосък хляб, изпечен с домати и билки, обаче бързо се превърна в хит. Той обикаля града, като в крайна сметка привлича висшите класове на обществото и чуждестранни туристи.

 

Към днешна дата привържениците на пица ще приготвят и консумират само два вида пица: пица Маринара и Маргарита.

 

Неаполитанската пица Маринара идва от „ла Маринара„, съпругата на моряка, която приготвя ястието за него след риболовните му екскурзии.

 

Пицата Маринара има класическата неаполитанска гарнитура за пица пресен чесън, D.O.P.* Сан Марцано домати, екстра върджин зехтин, риган и пресен босилек. 

 

Да, това е вариант без сирене, идеален за тези, които не могат или не искат да ядат сирене. Веганите и хората с непоносимост към млечните продукти се радват!

 

Пицата Маргарита е единствената друга пица, която пуристите ще приемат. 

 

В резултат на това понякога се нарича класическа неаполитанска пица.

 

*Denominazione di Origine Protetta – Защитено наименование за произход

 

Изисквания

 

Съществуват определени изисквания, които трябва да бъдат спазени, за да се счита пицата за автентична неаполитанска пица

 

Всъщност асоциацията Associazione Verace Pizza Napoletana, основана през 1984 г. в Неапол, сертифицира пицариите, които използват правилните занаятчийски традиции за автентична неаполитанска пица. 

 

Първото изискване е кората: тя трябва да бъде направена от високо рафинирано италианско пшенично брашно тип 0 или 00, неаполитанска или прясна бирена мая, вода и сол. 

 

Освен това тя трябва да се омеси на ръка или с миксер с ниска скорост, но трябва да се оформи на ръка, без да се използва точилка.

 

След това тестото се залива със сурови, пюрирани домати „Сан Марцано“ от Италия. 

 

Сиренето моцарела има само два варианта – „fior di latte“ от краве мляко или „mozzarella di Bufala“ от мляко на водни биволи. Всички тези красиви италиански думи, не Ви ли карат да искате да проговорите италиански език – вече можете да научите италиански език за начинаещи и онлайн.

 

След това неаполитанската пица трябва да бъде гарнирана с изцяло натурален и пресен босилек и зехтин екстра върджин. 

 

Накрая пицата трябва да се пече само 60-90 секунди в каменна пещ с огън на дърва с минимална температура 800 градуса по Целзий.

 

Как се приготвят неаполитанските пици?

 

Неаполитанската пица традиционно се приготвя в пещ на дърва, както беше навремето.

 

Всъщност, пещите на дърва имат поразителна прилика с пещите, които са били изкопани в руините на Помпей. Съвпадение? Ние смятаме, че не!

 

Пица Неаполитана е пица на дърва, обикновена и проста. След малко ще се запознаем с фурните на дърва, но знайте, че не можете да получите същия вкусов профил и текстура без една от тези куполни фурни.

 

Освен това, основното оборудване, от което се нуждаете, са вашите ръце. 

 

Много майстори пицари разчитат на доброто старо ръчно омесено тесто, за да получат онази мека, еластична основа за пица.

 

Пицата не може да бъде автентична неаполитанска без пещ на дърва, дори с правилните съставки и правилния процес на приготвяне.

 

Тези стари, но ефективни методи за печене придават на пица Маринара и Маргарита техния отличителен вкус.

 

Фурните с дърва включват три вида топлина и могат да достигнат до 1000 градуса по Фаренхайт!

 

Първият тип топлина е конвекцията, която пренася топлината чрез движение на въздух и газ. 

 

Вторият тип е лъчиста топлина, която идва от интензивните температури на огъня. 

 

Тази топлина се движи около фурната, директно или индиректно приготвяйки пицата. 

 

От лъчистата топлина идва проводима топлина, която се прехвърля от пода за готвене към пицата.

 

Може би се чудите какво ще кажете за дървото? Все пак това е фурна на дърва!

 

Най-често използваните дървесини от производителите на пица включват ясен, бук, габър, дъб и маслина.

 

Височината на купола трябва да бъде 37,5% от диаметъра на фурната, така че ако куполът на фурната е 35,4 инча, височината му ще бъде 13,3 инча.

 

Ето Ви го: задълбочена история на италианската основна храна, която всички сме обикнали.

 

Сега, след като знаете какво влиза в истинската неаполитанска пица, може би изпитвате малко повече благоговение към това скромно ястие, на което можете да се насладите у дома или в местната пицария!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж локация Обаждане