изработка на сайт
изработка на уеб сайт
seo оптимизация
Продължете към съдържанието
Начало » Какво е истинска автентична италианска пица?

Какво е истинска автентична италианска пица?

Пицата е една от най-известните италиански храни. Въпреки това знаем, че има много объркване около това коя е автентична италианска пица. - пицария La Pala Варна

 

Пицата е една от най-известните италиански храни, ако не и най-известната. Въпреки това знаем, че има много объркване около това коя е истинската автентична италианска пица

 

Ако питате който и да е италианец, той ще Ви отговори така: не всеки знае за италианската пица

 

И нека бъдем честни, това е абсолютно нормално. Дори сме сигурни, че италианците също не винаги познават собствените си традиции.

 

Всъщност истината е, че няма само една италианска пица

 

Италия е една невероятно разнообразна страна, особено що се отнася до храната. Във всяка част, до която пътувате, ще намерите специфичен начин за приготвяне на пица

 

Както можете да си представите, дори е трудно да се идентифицират всички видове италиански пици, само в една статия. 

 

И въпреки това, нека разгледаме най-известните италиански стилове пица. По-конкретно, каква е разликата между тях. 

 

Готови ли сте за обиколка с италианска пица с нас?

 

Най-известната пица: Неаполитански стил

 

Където и да отидете по света, ако говорите за италианска пица, тази е първата, която Ви идва наум. Тя е класическа и вероятно най-имитираната пица.

 

Резултатът е, че днес има основно два типа: класическа Неаполитанска пица и модерна пица Неаполитана.

 

Класическата пица в неаполитански стил

 

Класическата неаполитанска пица е „кодирана“. Това означава, че ако искате да я продадете като оригинална “Pizza Verace Napoletana” (автентична неаполитанска пица), трябва да спазвате някои правила.

 

Въпреки, че в регламента не е дадена точна рецепта, можете да се ориентирате как да я създадете. Всъщност трябва да се има предвид, че не съществува нито една рецепта за пица по неаполитански и то с  причина.

 

Трябва да адаптирате процеса и рецептата към различните ситуации. Например някои брашна предпочитат да ферментират за кратко време, а други – за по-дълго.

 

В заключение, регламентът Ви дава параметри за Вашата собствена рецепта за неаполитанска пица.

 

Модерна пица Неаполитата

 

Когато става въпрос за модерната неаполитанска пица, играта се променя.

 

Първо: Какво е модерна неаполитанска пица?

 

Е, това е пица, при която Pizzaiolo обръща специално внимание на процеса. Въпреки че няма ясна дефиниция на съвременната неаполитанска пица, можем да идентифицираме някои аспекти от нея.

 

Какви могат да бъдат промените в модерната, различна от класическата неаполитанска пица:

  • времето за ферментация обикновено е по-дълго
  • използване на контролирани температури за зреене
  • хидратация
  • често (но не винаги) използването на така наречения индиректен метод на месене, който се използва biga или poolish
  • рядко използване на закваска

 

Пица в Рим: teglia, pala и Pinsa

 

Благодарение на този параграф за пицата в Рим ще разберете защо е толкова трудно да се отговори на въпроса какво е истинска автентична италианска пица.

 

Да говориш за пица в Рим, столицата на Италия, е едно от най-удивителните неща, които един любител на пица може да направи.

В наши дни да ядете пица в Рим може да бъде много приятно изживяване. Преди всичко заради количеството опции, които имате. Всъщност изолирахахме поне четири различни стила пица в Рим.

  • Пица в Teglia (в тава)
  • Пица alla pala (в превод – върху кората)
  • Така известната ни вече Pinsa Romana (обърнете внимание, произнася се piNSa, а не piZZa)
  • Пица tonda (заоблена пица)

Да обобщим някои от техните аспекти, без да навлизам в много подробности.

 

Pizza In Teglia romana (Пица в плитка тава в римски стил)

 

Това е една от най-разпространените пици за приготвяне в домашни условия.

 

Причината е лесна. Всъщност можете да я омесите с ръце или с помощта на домашен миксер.

 

Освен това тя може да се приготви в домашна фурна, ако обърнете внимание на температурата на готвене и приложите някои малки трикове.

 

Също така тази пица в момента е регулирана. Можете да намерите копие от официалния регламент, въпреки че е на италиански език.

 

Pizza alla pala („Пица върху кората“)

 

ледващата пица, която можете да намерите в Рим, е Pizza alla Pala.

 

Честно казано: много е трудно да се направи у дома!

 

Необходима Ви е подходяща фурна с подходящ камък. Всъщност един от най-важните аспекти на приготвянето на Pizza alla Pala е, че тя се приготвя директно върху високо нагорещен камък.

 

Името „Pizza alla Pala“ обяснява и един от историческите аспекти на пицата. Обикновено тестото за пица се оставя (или е било) върху много дълга дървена кора, преди да се постави във високо нагорещената пещ.

 

Pinsa romana (Пица в римски стил)

 

Ето я и третата най-известна пица в Рим: Pinsa.

 

Отново сме пред една специална италианска пица, която също е някак регламентирана.

 

Всъщност има асоциация, която може да удостовери кой прави истинска пица – от пицарията до пицаря, който работи там. Но какво прави Pinsa толкова специфичен продукт?

 

Най-важната информация, която искате да получите за Pinsa Romana, е за брашното. Всъщност тази специална италианска пица се създава от смес от брашна. Първоначалният създател на тази смес от брашна е Корадо Ди Марко, собственик на дружество със същото име.

 

Освен това можете да пътувате до Италия за дегустацията на много различни пици и никога да не се отегчите. Въпросът е само да знаете какво да търсите.

 

Pizza tonda (заоблена пица)

 

И тук стигаме до последната пица, която произхожда от Рим. Въпреки че е последна в списъка ни, това е и една от най-традиционните пици в Рим: tonda romana (в превод кръгла римска пица).

 

Освен това тя е много по-различна от останалите, ще открием заедно защо.

 

Нейното второ име е „scrocchiarella„. Дааам, това може да бъде малко трудно за произнасяне. Този псевдоним идва от факта, че е супер хрупкава и това име напомня звука, който издава, когато я ядете.

 

Както казахме и преди, това е вероятно най-традиционната италианска пица в Рим. Тя произхожда от много старата традиция на местните пицари и всеки италианец, който има повече от 35/40 години, може да потвърди, че това е била пицата, на тяхното детство в италианската столица.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж локация Обаждане