Пицата е една от най-известните италиански храни, ако не и най-известната. Въпреки това знаем, че има много объркване около това коя е истинската автентична италианска пица.
Ако питате който и да е италианец, той ще Ви отговори така: не всеки знае за италианската пица.
И нека бъдем честни, това е абсолютно нормално. Дори сме сигурни, че италианците също не винаги познават собствените си традиции.
Всъщност истината е, че няма само една италианска пица.
Италия е една невероятно разнообразна страна, особено що се отнася до храната. Във всяка част, до която пътувате, ще намерите специфичен начин за приготвяне на пица.
Както можете да си представите, дори е трудно да се идентифицират всички видове италиански пици, само в една статия.
И въпреки това, нека разгледаме най-известните италиански стилове пица. По-конкретно, каква е разликата между тях.
Готови ли сте за обиколка с италианска пица с нас?
Най-известната пица: Неаполитански стил
Където и да отидете по света, ако говорите за италианска пица, тази е първата, която Ви идва наум. Тя е класическа и вероятно най-имитираната пица.
Резултатът е, че днес има основно два типа: класическа Неаполитанска пица и модерна пица Неаполитана.
Класическата пица в неаполитански стил
Класическата неаполитанска пица е „кодирана“. Това означава, че ако искате да я продадете като оригинална “Pizza Verace Napoletana” (автентична неаполитанска пица), трябва да спазвате някои правила.
Въпреки, че в регламента не е дадена точна рецепта, можете да се ориентирате как да я създадете. Всъщност трябва да се има предвид, че не съществува нито една рецепта за пица по неаполитански и то с причина.
Трябва да адаптирате процеса и рецептата към различните ситуации. Например някои брашна предпочитат да ферментират за кратко време, а други – за по-дълго.
В заключение, регламентът Ви дава параметри за Вашата собствена рецепта за неаполитанска пица.
Модерна пица Неаполитата
Когато става въпрос за модерната неаполитанска пица, играта се променя.
Първо: Какво е модерна неаполитанска пица?
Е, това е пица, при която Pizzaiolo обръща специално внимание на процеса. Въпреки че няма ясна дефиниция на съвременната неаполитанска пица, можем да идентифицираме някои аспекти от нея.
Какви могат да бъдат промените в модерната, различна от класическата неаполитанска пица:
- времето за ферментация обикновено е по-дълго
- използване на контролирани температури за зреене
- хидратация
- често (но не винаги) използването на така наречения индиректен метод на месене, който се използва biga или poolish
- рядко използване на закваска
Пица в Рим: teglia, pala и Pinsa
Благодарение на този параграф за пицата в Рим ще разберете защо е толкова трудно да се отговори на въпроса какво е истинска автентична италианска пица.
Да говориш за пица в Рим, столицата на Италия, е едно от най-удивителните неща, които един любител на пица може да направи.
В наши дни да ядете пица в Рим може да бъде много приятно изживяване. Преди всичко заради количеството опции, които имате. Всъщност изолирахахме поне четири различни стила пица в Рим.
- Пица в Teglia (в тава)
- Пица alla pala (в превод – върху кората)
- Така известната ни вече Pinsa Romana (обърнете внимание, произнася се piNSa, а не piZZa)
- Пица tonda (заоблена пица)
Да обобщим някои от техните аспекти, без да навлизам в много подробности.
Pizza In Teglia romana (Пица в плитка тава в римски стил)
Това е една от най-разпространените пици за приготвяне в домашни условия.
Причината е лесна. Всъщност можете да я омесите с ръце или с помощта на домашен миксер.
Освен това тя може да се приготви в домашна фурна, ако обърнете внимание на температурата на готвене и приложите някои малки трикове.
Също така тази пица в момента е регулирана. Можете да намерите копие от официалния регламент, въпреки че е на италиански език.
Pizza alla pala („Пица върху кората“)
ледващата пица, която можете да намерите в Рим, е Pizza alla Pala.
Честно казано: много е трудно да се направи у дома!
Необходима Ви е подходяща фурна с подходящ камък. Всъщност един от най-важните аспекти на приготвянето на Pizza alla Pala е, че тя се приготвя директно върху високо нагорещен камък.
Името „Pizza alla Pala“ обяснява и един от историческите аспекти на пицата. Обикновено тестото за пица се оставя (или е било) върху много дълга дървена кора, преди да се постави във високо нагорещената пещ.
Pinsa romana (Пица в римски стил)
Ето я и третата най-известна пица в Рим: Pinsa.
Отново сме пред една специална италианска пица, която също е някак регламентирана.
Всъщност има асоциация, която може да удостовери кой прави истинска пица – от пицарията до пицаря, който работи там. Но какво прави Pinsa толкова специфичен продукт?
Най-важната информация, която искате да получите за Pinsa Romana, е за брашното. Всъщност тази специална италианска пица се създава от смес от брашна. Първоначалният създател на тази смес от брашна е Корадо Ди Марко, собственик на дружество със същото име.
Освен това можете да пътувате до Италия за дегустацията на много различни пици и никога да не се отегчите. Въпросът е само да знаете какво да търсите.
Pizza tonda (заоблена пица)
И тук стигаме до последната пица, която произхожда от Рим. Въпреки че е последна в списъка ни, това е и една от най-традиционните пици в Рим: tonda romana (в превод кръгла римска пица).
Освен това тя е много по-различна от останалите, ще открием заедно защо.
Нейното второ име е „scrocchiarella„. Дааам, това може да бъде малко трудно за произнасяне. Този псевдоним идва от факта, че е супер хрупкава и това име напомня звука, който издава, когато я ядете.
Както казахме и преди, това е вероятно най-традиционната италианска пица в Рим. Тя произхожда от много старата традиция на местните пицари и всеки италианец, който има повече от 35/40 години, може да потвърди, че това е била пицата, на тяхното детство в италианската столица.