изработка на сайт
изработка на уеб сайт
seo оптимизация
Продължете към съдържанието
Начало » Пинса Романа (Пица в римски стил)

Пинса Романа (Пица в римски стил)

Пинса Романа (Пица в римски стил) - Пицария La Pala, пицария La Pala, пицария Ла Пала, пицария варна

Пинса или Pinsa Romana е древна, по-здравословна и по-лесно смилаема версия на класическата неаполитанска пица. 

 

Името й идва от латинското „pinsère„, което означава разтягане, притискане и удължаване – техника, използвана за оформяне на пица и фокача. Всъщност Pinsa е нещо като смесица между двете. 

 

Разлика между пици Пинса Романа и пици Неаполитана

 

И двете се приготвят от изпечено тесто и могат да бъдат гарнирани със същите съставки. Разликата се крие във вида на тестото, техниката на приготвянето му и, разбира се, региона, в който е възникнало.

 

Пинса идва от Рим, област Лацио, а Пица Неаполитана, както се досещате – от Неапол, област Кампания в Италия.

 

Произход на Pinsa Romana

 

Кое е първо: пица Неаполитана или Pinsa Romana? 

 

Съществуват много легенди за произхода на Pinsa Romana, които твърдят, че тя може да е прародител на пицата. По-късни разкрития обаче сочат, че тя може да е по-съвременна, отколкото изглежда.

 

Някои от легендите разказват, че в Древен Рим Pinsa се е приготвяла от бедни селяни в провинцията.

 

Бедните фермери приготвяли Pinsa Romana с вода и смес от зърнени култури: просо, овес, ечемик, а по-късно и фарро (или лимец).

 

Лимецът е бил много важен, защото е предшественик на сегашната пшеница.

 

След като тестото се избутвало и разтегляло с пръсти в продълговата, овална форма, се овкусявало с лесни за намиране прости съставки като сол и ароматни билки и се готвело върху камъни, поставени върху горещи въглени.

 

Много пъти Pinsa се използвала и като съд за други ястия.

 

Това често кара хората да мислят, че Pinsa Romana може да е прародител на пицата. 

 

Дори поетът Вергилий в своята „Енеида“ разказва, че селяните в римската провинция омесвали зърна, сол и ароматни билки, за да направят „ниска и овална питка“, приготвена върху горещи въглени. Тази питка била лесно смилаема и, както разказва Вергилий, тя била една от първите храни, които троянският герой Еней хапнал, когато стъпил на брега на Лацио.

 

Смятало се е, че е толкова вкусно, че древните хора са го поднасяли на боговете, за да спечелят тяхното благоволение.

 

Това обаче не потвърждава напълно древния произход на Pinsa Romana. За да разберем защо, нека се пренесем в началото на този век.

 

Скорошната слава на Пинса Романа

 

През 2001 г. Корадо Ди Марко и семейството му, които вече са известни с изобретяването на Pizzasnella (по-малко мазна версия на пицата), измислят първата Pinsa Romana, каквато я познаваме, като твърдят, че тя се основава на древна рецепта. Идеята им се оказва успешна: само за няколко години съвременната Pinsa Romana става част от римската традиция и цяла Италия се изпълва с пинсери. 

 

Малко римляни обаче си спомнят да са чували думата „pinsa“ преди 2001 г.

 

Как е възможно това? Отговорът дойде неотдавна от самия г-н Ди Марко. В едно интервю той заявява, че идеята за pinsa всъщност е дошла от тесто, което му е предадено от баща му, и че предполагаемият древен произход не е нищо повече от успешен маркетингов трик.

 

Това не е толкова странно, колкото изглежда на пръв поглед. В края на краищата не за първи път ястие, което се смята за част от италианската традиция, се оказва съвременно изобретение.

 

Но в действителност няма значение в коя история вярвате, единственото, което остава вярно е следното. Pinsa Romana е здравословна и вкусна храна, на която можете да се насладите у дома или в местната пицария!

 

И така, Pinsa Romana, както я познаваме днес, е направена от 3 брашна: пшенично, соево и оризово, има висок процент на хидратация, има издължена овална форма с лека въздушна вътрешност и вкусна коричка.

 

Топинги за Pinsa Romana

 

Всъщност всички топинги за пица са подходящи и за Пинса.

 

Защо? Защото, основната разлика е в тестото, а не в топинга.

 

Можете да направите всичко от класическата Маргарита (моцарела, доматен сос, риган) до нещо специално с гъби и пушено сирене Проволоне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж локация Обаждане